Страница 1 от 2

за гъби

МнениеПубликувано на: 09 Фев 2018, 01:45
от ОПЕЛ ФЕН
сега пролета какви гъби има и как да ги познаваме

Re: за гъби

МнениеПубликувано на: 21 Май 2018, 13:25
от yavor_penev
ОПЕЛ ФЕН написа:сега пролета какви гъби има и как да ги познаваме

Майска гъба, позната още като миризливка. Мнаго вкусна и ароматна гъба, май месец няма двойници.Вирее на слогове на граници с широколистни гори, в горите също обича храсталаци и трънливи обрасли места. Вече обаче попремина а моите впачатления е че я имаше малко този сезон, защото април беше много сух а май месец дъждовете позакъсняха като в началото не бяха обилни достатъчно. През изминалите събота и неделя набрах пачикрак и малко манатарка, мечата царска гъба, имаше и малко булка гъба. Пачикрак и манатарка може да потърсиш в щироколистни гори особено пачикрака обича да има слогове, мъх и гората да е по чиста не обраснала с храсталаци и треви. За манатарката внимавай да не поподнеш на дяволската гъба. Дяволската гъба много прилича на манатарката но по пънчено има ярки червеникави артарии и като я отрежеш рязко посинява.Не е толкова отровна ако имаш запек върши чудеса :cb8:. Като се видим на събора ще направим един излет до близките гори и при късмет и влажно време ще си наберем. Със сигурност към 15.06 може да разчитаме да се е появила и млечната бяла гъба /позната под имена като лютивка, лютица, млечница/ много приятна и приятно люто - апетитна гъба идеално мезе за :beer: Прави се на тенекия на жар като се добавя по малко сол в соса в чашката на гъбата.

Re: за гъби

МнениеПубликувано на: 21 Май 2018, 20:07
от ОПЕЛ ФЕН
маиската гъба и аз я познавам и чаладинката тех си ги берем и ядем :59:

Re: за гъби

МнениеПубликувано на: 21 Май 2018, 20:33
от paviora
Аз бера сърнели големи и печурки

Re: за гъби

МнениеПубликувано на: 23 Май 2018, 08:04
от yavor_penev
paviora написа:Аз бера сърнели големи и печурки

Едрите сърнели са чудесни панирани :59:

Re: за гъби

МнениеПубликувано на: 13 Юни 2018, 00:24
от ОПЕЛ ФЕН
с тая прогноза за времето ако не извадим злато поне гъби требе да има :2e1: :2e1:

Re: за гъби

МнениеПубликувано на: 13 Юни 2018, 07:31
от yavor_penev
ОПЕЛ ФЕН написа:с тая прогноза за времето ако не извадим злато поне гъби требе да има :2e1: :2e1:

гъби има много - пачикрак, манатаррка, булка и млечна гъба по торит по поляните челядинка и печурка. Ми така при тая прагноза сряда, четвъртък и петък да валне май това че ми е първата абота у събота да подсигурим мезето за ракията. :59:

Re: за гъби

МнениеПубликувано на: 13 Юни 2018, 10:56
от paviora
Яворе гъби има всекакви .ама ти не знаеш ,че има и гъби пироговки, малашевки ,бърдарки и тъй на татък.Тези гъби който ги яде -яде един път в живота... :angel:

Re: за гъби

МнениеПубликувано на: 13 Юни 2018, 11:35
от yavor_penev
paviora написа:Яворе гъби има всекакви .ама ти не знаеш ,че има и гъби пироговки, малашевки ,бърдарки и тъй на татък.Тези гъби който ги яде -яде един път в живота... :angel:

e който ги яде както казва един познат жив и здрав :cb8:

Re: за гъби

МнениеПубликувано на: 13 Юни 2018, 17:21
от paviora
В моето село една година измреха най големите специалисти по гъбите :ef4: и аз едвам се отървах добре че се усетих на време и повръщахпих оцет и повръщам и сега се познаваме...От тогава ядем което е драно и избегвам което е браноо... :59: :bbq: